Voeding
Voeding is belangrijk het houd je fit en vitaal en het is je eerste levensbehoefte. Helaas kan voedsel ook klachten geven.
Mijn eigen ervaring met “verkeerd” eten is dat er onverklaarbare lichamelijke klachten ontstaan die nauwelijks herkend worden en pas na maanden of zelfs jaren kunnen worden gerelateerd aan stoffen die toegevoegd worden of die van nature in onze voeding aanwezig zijn.
Voornamelijk de zogenoemde “ E-nummers” geven klachten. Ze zijn niet noodzakelijk, maar worden veel gebruikt in kant en klare maaltijden om ze meer smaak te geven of om ze langer te kunnen bewaren.
Het is natuurlijk nooit helemaal zeker dat deze klachten ontstaan door de verkeerde voeding, maar als er door artsen geen aantoonbare medische oorzaak is, kan je via een diëtist proberen of de klachten verminderen of wellicht verdwijnen door een specifiek dieet te volgen.
Uit eigen ervaring ben ik nagenoeg van mijn vage klachten af door een hele simpele aanpassing in het eetpatroon toe te passen en het is zeker het proberen waard.
Wat is Histamine
Histamine is een biogene amine. Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in plantaardige en dierlijke producten. Ze komen ook van nature in het menselijk lichaam voor. Het zijn stoffen, die door de cellen van levende organismen aangemaakt worden. Bij mensen en dieren beïnvloeden de biogene aminen uiteenlopende functies van het lichaam, zoals het hartritme, de spijsvertering, de bloedsomloop en de ademhaling.
Het meest bekende biogene amine in het menselijk lichaam is histamine. Bij een teveel aan histamine kunnen lichaamsfuncties worden verstoord.
Als er teveel histamine in het bloed zit. Zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel dikker. Het lichaam zet op, dit geldt voor de huid, slijmvliezen, maar ook voor gewrichten.
De klachten die kunnen ontstaan zijn zeer divers:
- Hartproblemen, hartkloppingen of hartoverslagen
- overgewicht
- buikklachten, slechte of verstoorde stoelgang
- hoofdpijn
- duizelingen
- huidklachten (galbulten en eczeem)
- benauwdheid, slijmvorming en verkoudheid
Door je voeding en leefgewoonte aan te passen, komt de balans weer terug in je lichaam.
Zorg voor een goed dag- en nacht ritme en vermijdt roken en alcohol.
Een wijntje kan altijd natuurlijk en kies daarom bij voorkeur een droge witte wijn. In rosé of rode wijn is de histaminespiegel (sulfieten) van nature hoog en versterken je allergische reactie. Indien je toch ervoor kiest om alcohol te drinken, neem dan bij voorkeur whisky, wodka of jenever. Het beste en om de klachten te beperken, drink op 1 glas alcohol twee glazen bronwater. Het is natuurlijk ook lekker om de witte wijn te verdunnen met een aantal ijsblokjes.
Nu is het niet zo dat elke histaminetoename in het lichaam meteen klachten geeft. Het histaminegehalte kan zonder problemen toenemen tot aan een bepaalde waarde: de tolerantiegrens of tolerantiedrempel. Wordt deze grens overschreden dan komen weer de klachten. De hoogte van deze grens is voor iedereen verschillend. Ook kan in perioden waarin je veel stress hebt of angstig bent, de tolerantiegrens flink verlaagd worden.
Iedereen zal zelf moeten uitzoeken waar bij hem of haar de grens ligt.
Om voor jezelf de grens te bepalen zijn hier een paar adviezen:
- Lees etiketten van levensmiddelen zorgvuldig en vermijd de producten die een allergische reactie bij u veroorzaken.
- Hou er een dagboek op na voor wat je eetgedrag betreft.
- Neem contact op met je huisarts.
- Koop alleen vers en onbehandeld vlees en vis.
- Zorg voor een goede dag- en nacht ritme.
- Vermijdt de E-nummers.
- Volg een histamine-beperkt dieet.
Wat zijn E-nummers en conserveringsmiddelen
E-nummers zijn chemische additieven (hulpstoffen) die door de EU zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedsel. Ze worden in voedingsmiddelen gestopt om de houdbaarheid te verlengen, ze lekkerder te laten ruiken of om de smaak te versterken.
Sommige E-nummers zijn in landen als Amerika en Canada zelfs verboden, helaas hier nog niet.
Vaak is het aan het nummer alleen moeilijk om te achterhalen om wat voor stof het nu precies gaat.
De E-nummers zijn in verschillende categorieën ingedeeld.
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen
E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen
1400-1499 : Gemodificeerde zetmelen
Let wel op: soms staan er geen nummers maar namen vernoemd, denk niet te snel dat het additief er niet in zit.
De aanduiding voor smaakversterkers worden ook wel verdoezeld. De namen welke op de etiketten vermeld zijn:
- calcium- of natriumcaseinaattoegevoegde gist
- gistextract
- monokaliumglutamaat
- plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten
- gehydrogeneerde eiwitten
- gelatine
- mononatriumglutamaat
- glutamaat
- glutamaatzuur
- sojasauscitroenzuur
- maïssiroop
- eiwitten uit tarwe
- 'overige kruiden of specerijen'
- maltodextrine
- kunstmatige aroma's
- natuurlijke aroma's
- natuurlijke aroma's van kip of varken
- specerijenextracten
- moutextracten voor voedingsdoeleinden
- bouillons
- moutaroma's
Tevens is er aangetoond dat bij overgevoeligheid voor deze toevoegingen persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie, oedeemvorming, astma-aanvallen en gedragsstoornissen kunnen veroorzaken. Smaakversterkers mogen niet in babyvoeding worden gebruikt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb