Hamburgers met saus
Hamburgers:
400 gram rundergehakt
1 ui
2 sneetjes wit brood
peper en zout
scheutje melk
1 eidooier
4 witte bolletjes
Saus:
2 eetlepels bloem
100 mililiter groentebouillon
roomboter
Doe de gehakt in een kom en vermeng deze met de eidooier, peper en zout en de fijngesnipperde ui. Het witte brood eerst even in de melk onderdompelen en goed fijn kneden tot een bal. Vermeng dit door het gehakt.
Maak hiervan 4 ballen en druk ze plat tot een hamburger.
Bak de hamburgers om en om bruin in de roomboter.
Zodra de hamburger bruin gebakken zijn leg ze op een groot plat bord en laat ze even rusten onder een vel aluminiumfolie.
Meng door het braadvocht de bloem en gebruik de bouillon om de saus iets te verdunnen.
Leg de hamburger op een broodje en giet de saus erover heen.
Serveer dit met een heerlijke rauwkostsalade en rijst of natuurlijk met verse frietjes.
Recepten
Kapucijnersschotel
500 gram rundergehakt
200 gram kapucijners
100 gram doperwten
25 gram roomboter
2 uien
2 paprika's
peper en zout
50 gram geraspte kaas
Snij de uien en paprika's in kleine blokjes. Kook ondertussen de kapucijners en doperwten in 5 minuten.
Verhit in een koekenpan de roomboter en fruit hierin de uien ongeveer 3 minuten. Voeg de paprika's toe en laat deze nog eens 3 minuten mee bakken.
Voeg het gehakt toe en bak het ongeveer 8 minuten rul tot bijna gaar.
Giet de doperwten en kapucijners af, schep deze door het gehaktmengsel en breng het verder op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schep het gehakt mengsel op de bodem van een ingevette overschaal.
Bestrooi het geheel met kaas en gratineer de ovenschaal in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven
Serveer deze schotel met aardappelpuree,
Pompoensoep of courgettesoep
500 gram courgette of pompoen
2 ½ deciliter water
1 ui
1 rode of groene paprika
1 eetlepel olie
2 eetlepels bloem
Zout en peper
De pompoen of courgette schillen en in blokjes snijden. Met het water en zout ongeveer 30 minuten goed gaar koken.
Snij de paprika en de ui zeer fijn.
In een braadpan de olie verhitten en fruit hierin de ui en de paprika.
Strooi de bloem erover heen en roeren tot de olie geheel wordt opgenomen en er een bal ontstaat.
De gare pompoen of courgette met een mixer fijnmalen en in gedeeltes aan het paprika-ui mengsel toevoegen. Aanvullen met water tot de gewenste soepdikte bereikt is.
Op smaak brengen met peper en zout.
Serveren met stokbrood en roomkaas.
Kleurige Hüttenkäse
Halve groene paprika
200 gram hüttenkäse
2 eetlepels mais (vers of uit blik)
Zout en peper
Snij de paprika in kleine fijne stukjes en vermeng deze met de hüttenkäse en de mais.
Op smaak brengen met zout en peper.
Pastasalade
Blanke pasta
Rucola-sla
Croutons
Mozzarella
Zout en peper
Twee eetlepels mayonaise
Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar. De pasta in een vergiet goed uit laten lekken.
Doe de rucola-sla in een grote schaal. Snij vervolgens de mozzarella in blokjes.
Schep de mayonaise door de sla, daarna de pasta, de croutons en de blokjes mozzarella. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Serveer hierbij stokbrood of ciabatta met knoflookboter.
Deze pasta is heerlijk bij de barbecue of bij een stukje gebakken kabeljauwfilet.
Rijstsalade
Biologische rijst
300 gram sperziebonen of haricot vert
1 á 2 sjalotjes
3 teentjes knoflook
125 gram crème fraiche
Peper en zout
1 eetlepel mayonaise
1 komkommer
Kook de rijst volgens de verpakking en laat deze afkoelen.
Snij de sperzieboontje door midden en kook deze eveneens gaar. Laat de bonen ook afkoelen.
Schep ondertussen in een schaaltje de crème fraiche, mayonaise, de knoflook en eventueel een scheutje magere yoghurt en dit alles goed roeren tot een egale saus. Op smaak brengen met peper en zout.
Snij de sjalotjes fijn en rasp in een apart schaaltje de komkommer.
Schep de afgekoelde rijst met de boontje en de sjalotjes door elkaar in een grote schaal en meng tenslotte de saus er goed doorheen.
Voor een extra frisse smaak serveer je de komkommer er apart bij, maar je kunt de komkommer ook door de salade heen roeren. Dit is afhankelijk van je eigen smaak.
Een heerlijke frisse salade voor bij de barbecue of picknick.
Groententaart
100 gram broodmix
1 eetlepel toegestane margarine
100 gram rundergehakt
Zout en peper
350 gram groente, bijvoorbeeld, bloemkool, broccoli, worteltjes, doperwten, gare sperziebonen paprika en courgette
2 teentjes knoflook
2 theelepels kruidenboter
4 plakken jonge kaas
Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzing op de verpakking.
Smeer de springvorm van 24 centimeter doorsnede in met margarine en verwarm de over voor op 250 graden.
Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Snij de groente. Rul het gehakt in de margarine, bak vervolgens de groente mee totdat het beetgaar is.
Giet het overtollige vet af, haal de pan van het vuur roer de kruidenboter er doorheen. Breng dit mengsel op smaak met peper en zout en vul vervolgens de bakvorm met dit mengsel.
Leg hierover als laatste de plakken kaas.
De vorm in het midden van de oven plaatsen en bak de taart in 30 minuten goudbruin.
Maak jouw eigen website met JouwWeb