De Voedingslijst

De onderstaande voedingslijst is een overzicht van de voedingsmiddelen met een laag histaminegehalte.

Om erachter te komen of je daadwerkelijk klachten krijgt van voeding is het verstandig je strikt aan deze lijst te houden gedurende zes weken.

In het begin zal het lastig zijn, maar gedurende de tijd zal je merken dat je steeds handiger mee wordt en dat er hele lekkere gerechten te maken zijn.

Brood                                  

Bruin brood
Wit brood
Zuurdesem
Geroosterd brood
Stokbrood  
Sesambrood
Let op het gebruik van de E-nummers in brood en daarom is het aan te bevelen om brood van de “ Groene Winkel” of de Natuurwinkel te kopen. Zelf maken kan natuurlijk ook.   

Volkoren en naturel beschuit en crackers
Matzes naturel en volkoren      

Wafels en toast 

Rijstwafels
Tarwewafels   
Maiswafels  
Toast en volkoren toast 
Soepstengels   

Zuivel   

Margarine en halvarine 
Natufood
Roomboter naturel
Melk 
Karnemelk   
Drinkyoghurt zonder toevoegingen
Koffiemelk en koffieroom 
Room 
Slagroom
Zure room
Crème fraiche 
Yoghur
Kwark
Umer zonder toevoegingen
Zelfgemaakte vla en pudding met de toegestane ingrediënten 

Beleg – hartig

Hollandse smeerkaas
Eru goudkuipje
Hüttenkäse
St. Moret 
Mozzarella
Jonge kaas, Goudse kaas bevat een hoger histamine gehalte dan de meeste jonge kazen
Vleessoorten van rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees, geitenvlees en paardenvlees        
Geen voorverpakte vleeswaren i.v.m. de E-nummers

Beleg - zoet 

Jam van abrikozen, bramen, kersen, perziken en/of pruimen
Honing
Stroop naturel, appelstroop en/of perenstroop
Suiker 
Zonnebloempittenpasta 
Sesampasta
Carobeproducten, zonder toevoegingen

Dranken

Thee - Naturel zwart en groen en  theïne vrije thee
Koffie - Cafeïne vrije koffie en granenkoffie
Vruchtensap - Puur vruchtensap van de toegestane fruitsoorten
Groentesap - Wortelsap zonder toevoegingen
Limonade - Siroop van de toegestane fruitsoorten
Bronwater - Mineraalwater naturel en bronwater. Let op het sulfietgehalte in het water. (SO4)

Soep 

Zelfbereide soep of bouillon gemaakt van de toegestane vleessoorten en groente. Geen smaakversterkers toevoegen
Ongekleurde vermicelli 

Groente

Vers Peulvruchten Maximaal 2 keer per week (nitraatrijke groente)
Asperge
Erwten
Andijvie
Bloemkool
Kapucijners
Bleekselderij
Boerenkool 
Linzen
Chinese Kool
Broccoli
Sojabonen uit blik, glas of gedroogd                
Koolrabi
Courgette
Witte en bruine bonen
Paksoi
Doperwten
 
Postelein
knolsederij                       
 
Raapstelen
Komkommer
 
Rode Bietjes
Mais
 
Sla
Paprika
 
Spitskool
Peultjes
 
Venkel
Pompoen
   
Rabarber
   
Radijs
   
Rammenas
   
Rode Kool
   
Schorsenieren
   
Snijbonen
   
Sperziebonen
   
Spruitjes
   
Tuinbonen
   
Uien
   
Witlof
   

Alle groentes uit blik en glas, vers ingevroren en zonder toevoegingen en zonder kruiden en saus

Aardappelen

Gekookte aardappelen
Zelfgemaakte frites
Gebakken aardappelen in toegestane oliën en vetten
Aardappelpuree 

Vlees 

Rundvlees
Kalfsvlees 
Kip en kalkoen
Konijn en haas
Ree 
Hertenvlees 
Paardenvlees 
Lamsvlees
Schapen- en geitenvlees
Vegetarisch
Tofu en tahoe naturel

Eidooier  - Geen eiwit i.v.m. hoge histamine gehalte                              

Vis

Diepgevroren onbewerkte vis
Verse vis
Diepgevroren schaal- en schelpdieren
Verse schaal- en schelpdieren         

Buitenlandse producten 

Pasta - Ongekleurde (volkoren) macaroni, spaghetti en lasagne   
Graanachtige       
(zilvervlies) rijst en mihoen 
Boekweit   
Bulgur
Cous-Cous
Tarly
Gerst
Spelt  
Taco - Alle tacoschelpen zonder E-nummer 
Pizza - Zelfgemaakte pizza’s van brooddeeg of bladerdeeg met alle toegestane producten        

Sauzen

Zelfgemaakte jus en saus bereidt van de toegestane producten            

Bindmiddelen

Aardappelzetmeel 
Maizena
Agar-agar
Arrownoot 
Sago
Witte gelatine
Sojameel              

Pap

Cornflakes
Gort  
Griesmeel
Havermout
Maismeel 
Tarwebloem
Brinta    

Bakmiddelen

Oliën, bak en braadvetten zijn af te raden in verband met de E-nummers

Kruiden

Knoflook 
Witte azijn naturel 
Zout     

Vruchten

Appels
Abrikozen
Avocado’s
Bessen
Cranberry
Druiven 
Kersen
Mango’s
Meloenen
Nectarines
Perziken
Pruimen             

Conserven - Toegestane vruchten uit de diepvries, potten, blik glas of als diksap. Zonder E-nummers.

Koek en gebak 

Volkoren biscuit 
Moutbiscuit
Rijstewafels - Zonder toevoegingen
Boekweitwafels - Zonder toevoegingen
Maiswafels - Zonder toevoegingen

Zelfgemaakte koekjes en gebak gemaakt van de toegestane producten.

Snoep

Is af te raden in verband met de E-nummers

Hartig

Naturel chips (Lays)
Maischips
Zelfgemaakte popcorn naturel

Diverse

Ongezwalvelde abrikozen
Krenten en rozijnen
Vijgen
Suiker
Honing
Kokos  
Carobe
Sesamzaad
Pijnboompitten
Zonnebloempitten        

Maak jouw eigen website met JouwWeb