Ingrediënten lezen
Ingrediënten lezen: welke toevoegingen wil ik niet in mijn voedsel?
Gezond eten is de basis voor een slank en fit lichaam. Voed jezelf met zo natuurlijk en puur mogelijke producten. Soms echter ontkom je er niet aan om verpakte voedingsmiddelen te gebruiken.
Die bevatten vaak meer ingrediënten dan je lief is. Als je al die additieven op het etiket ziet staan duizelt het je. Het is bekend dat veel toevoegingen niet goed voor je gezondheid en gewicht zijn.
Ze veroorzaken bijvoorbeeld allergieën en hebben invloed op gedragsstoornissen zoals ADHD. Welke zijn goed en welke slecht? Een lijst met te vermijden additieven.
1 Natriumnitraat (E251)
Wordt toegevoegd om bacteriën die botulisme veroorzaken af te remmen en om vlees er zo roze mogelijk uit te laten zien. Dit lijkt een goede zaak. Helaas wordt nitraat bij verwarming omgezet in nitriet (E250).
Dit mag in sommige landen niet gebruikt worden omdat het in de maag verbindingen kan maken met andere stoffen om zo nitrosamines te vormen, een stof die kanker veroorzaakt. Beperk daarom de inname.
Zit in vleesconserven, zachte kaas, diepvries pizza's, pasta maaltijden en vleesproducten zoals frikandellen en vleesbroodjes.
2 Butylhydroxyanisole (E320)
BHA is een chemische antioxidant die uit petroleum wordt gemaakt en wordt toegevoegd aan vet- en olierijke producten om te voorkomen dat er oxidatie (roest) optreedt. Het zorgt er voor dat het product niet verkleurt of ranzig van smaak wordt. Wereldwijd is BHA de meest gebruikte antioxidant in onder meer diervoeding, verpakkingen van voedingsmiddelen, rubber-, petroleum- en cosmetische producten.
Uit onderzoeken op ratten en muizen bleek het kankerverwekkend te zijn in de voormaag van de dieren. Omdat mensen dit orgaan niet bezitten wordt deze eigenschap door de WHO niet van toepassing geacht. Desondanks is voorzichtigheid geboden!
Zit in een aantal crunchy ontbijtproducten en instant oplossoepen.
3 Smaakversterkers (E620 – E650)
Versterken de smaak in veel producten, waardoor minder zout nodig is. Ook gehydrolyseerd plantaardig eiwit, plantaardige eiwitten die chemisch in aminozuren zijn opgesplitst, is een smaakversterker. Een van deze zuren, glutaminezuur, kan vrij glutamaat afgeven.
Wanneer glutamaat zich in het lichaam bindt aan natrium, vormt het samen mononatriumglutamaat (MSG/ E621). Bij mensen die hier gevoelig voor zijn kan dit hoofdpijn, hartklachten, misselijkheid, stijve nek en benauwdheid veroorzaken. Let op termen als MSG, Ve-tsin, glutamaten, guanylaten, zouten en zuren.
Zit in instant sauzen, soepen en maaltijden, vleesconserven, bouillon, chips, nootjes, kruiden en specerijen, vinaigrette en kant en klare pasta maaltijden.
4 Azo kleurstoffen
Synthetische kleurstoffen. Er zijn aanwijzingen dat kinderen er hyperactief van worden, mits ze hier gevoelig voor zijn. Omdat dit niet onomstotelijk is bewezen heeft de Europese Unie uit voorzorg besloten dat het etiket op producten moet aantonen dat er azo-kleurstoffen inzitten.
Zoek naar de e-nummers E102, E104, E110, E122, E124 en E129. Geef je kinderen liever gezonde tussendoortjes en water. Dan krijgen ze niet alleen voedingsstoffen binnen maar vermijd je alle synthetische toevoegingen.
Zit in felgekleurd snoep, frisdrank en alcohol.
5 Parabenen (E214 tot en met E219).
Deze synthetische conserveermiddelen worden in diverse producten gebruikt tegen schimmels en bacteriën. Het probleem is dat parabenen het hormonale evenwicht kunnen verstoren.
Een studie in chemische toxicologie ontdekte dat dagelijkse inname bij ratten de productie van zaadcellen en testosteron verminderde. Ook zijn er veelvuldig parabenen in borstkanker weefsels gevonden. Sommige mensen ontwikkelen een allergie voor parabenen uit huidverzorgingsproducten en krijgen last van eczeem. Zij doen er verstandig aan hypoallergene producten te gebruiken, zodat de klachten verminderen.
Zit in kleine hoeveelheden in visproducten, mayonaise, sauzen, mosterd, salades en marsepein.
6 Transvet
Oftewel gedeeltelijk gehydrogeneerd vet dat in veel kant en klaar producten wordt verwerkt. Het is van nature vloeibaar vet dat door bewerking in de industrie hard is gemaakt. Het lichaam kan dit harde vet niet verteren en slaat het op aan de binnenkant van de aderen.
Daarmee verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten. Het woord transvet zul je niet snel op verpakkingen terugzien. Zoek daarom naar 'gedeeltelijk gehydrogeneerd vet'. Officieel mag niet meer dan 2% van het totale vetgehalte uit transvetten bestaan.
Om gezondheidsredenen mag je als volwassene niet meer dan 3 gram per dag consumeren. (*Het transvet dat van nature in zeer kleine hoeveelheden in zuivel en vlees voorkomt gedraagt zich anders dan de chemische variant en is daarom minder schadelijk!)
Zit in margarine, koekjes, gebak, zoutjes en gefrituurd voedsel.
7 Acrylamide
Deze chemische verbinding ontstaat wanneer zetmeelrijke producten zoals granen en aardappelen worden verhit boven de 100°C.
Chips en patat bevatten de hoogste concentraties acrylamide. Zetmeelrijke producten frituren, roosteren, barbecueën, bakken, braden en grillen dragen allen bij aan de vorming.
Acrylamide is een carcinogeen. Het vergroot de kans op het ontstaan van kanker. Hierdoor is het zeer omstreden. In Amerika moet het op de verpakking vermeld worden. Vooralsnog hoeft dat in Nederland niet.
Zit in chips, zoutjes, patat, brood, pepernoten, ontbijtkoek, ontbijtgranen en koffie.
Voor meer info over e-nummers, veiligheid en regelgeving raadpleeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.vwa.nl
Gezonde groet,
Rolien Scheepbouwer
Maak jouw eigen website met JouwWeb